2012. december 11., kedd

Összeomló rendszerek

Manapság szinte mindenki függő. Függünk koffeintől, csokoládétól, apróbb szokásainktól, és függünk a minket összekötő rendszerektől. Függőségünk tárgya telefonunk, email rendszerünk, és a közösségi hálónk is. Azonban mi történik, ha ezek a rendszerek leállnak? Az utóbbi napokban több ilyen hír is napvilágot látott.

2012. december 5-én a T-mobile hálózatot érte egy kisebb összeomlás. Budapesten nem működött sem a televíziós, sem a mobiltelefonos szolgáltatásuk.  Az internetre felkerült gyors és hirtelen reakciók alapján az embereket meglehetősen kellemetlenül érintette a szolgáltatás kimaradása. Természetesen problémák a legjobban működő rendszerek esetében is előfordulhatnak, s ez alkalommal is megoldódott másnap reggelre.

Azonban több kellemetlenség is érhette a "rendszerek rabjait" az utóbbi napokban.

December 10-én éjszaka a facebook állt le, közel egész Európában. Utóbb kiadott nyilatkozatuk alapján "belenyúltak a legnagyobb közösségi oldal DNS-ébe, ez okozta a zavart".
A külső honlapokon elhelyezett facebook-os alkalmazások sem működtek a leállás alatt, így például a like-gombok sem működtek. A szaksajtó szerint a közösségi oldal szerverét és webcímét összekötő DNS bejegyzés körül lehetett valami gond. A problémát közel egy órán belül orvosolták. A kiadott nyilatkozat alapján " DNS insfrastrukturáján változtattak", s azóta hibátlanul működik.

December 10-én a Gmail szolgáltatásainál is felmerültek problémák. A levelezőrendszer szinte összes szolgáltatásával akadtak gondok: el nem küldött / be nem érkező levelek, rosszul működő chat, összeomló felületek... A gmail mindeddig nem adott ki nyilatkozatot a hiba okáról.

Mindezek alapján megállapítható mindennapi életünk fontos részét képezik ezek a rendszerek, s nem viseljük túl jól ha működésükben zavar képződik. Egy óra kimaradás után is szükséges egy sajtónyilatkozat, hogy mindenki megnyugodhasson, s biztonságban tudhassa: nem örökre romlott meg a kapcsolat közte, s szeretett eszköze között.











Forrás:
http://index.hu/tech/2012/12/05/nem_mukodik_a_t-mobile_a_fovarosban/
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/leallt-a-facebook-az-ejjel
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/kihagy-a-gmail/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése